CEL MAI MARE ACTIV AL TAU


2.5 minute de Finante Personale

Ce ai face dacă ai avea acum, chiar acum, un activ care să-ți întoarcă 1 milion de Euro până la pensie? Care să fie doar al tău, să depindă doar de tine ! Pariez că i-ai da mare atenție, în timp și dedicație,  și chiar ai căuta să îl securizezi, să îl crești dacă se poate (și se poate!) să îl cultivi și să îl dezvolți.

Ce întrebare e asta? Te-am provocat la acest mod pentru că deții cu  adevărat un astfel de activ. Da, chiar tu!

Într-un dialog cu o persoană care îmi citește cu atenție blogul, am fost întrebat de ce nu mă refer mai mult la investiții bursiere la modul concret. Mi-a adus chiar în atenție un răspuns la o solicitare a lui Laurențiu Mihai care a avut inspirația (pe care am mai lăudat-o atunci) de a face un articol cuprinzând răspunsul mai multor bloggeri de finanțe personale la întrebarea “Cum să investesc lunar sume mici de bani. Investiții cu bani puțini (500 – 1000 lei)”. Astfel, persoana cu care am dialogat a remarcat prudența mea în acel răspuns în a recomanda produse bursiere, forex, criptomonede, peer to peer sau alte forme de investiții mai avântate. 

Remarca este foarte bună. Evident nu am nimic împotriva acestor forme de investiții. Este foarte bine că există, pentru că există multe tipuri de investitori. Cum aș putea să am ceva împotriva lor când eu însumi sunt investitor în diferite instrumente dintre cele de mai sus sau altele. Doar că eu cred că investițiile trebuie să urmeze un calendar, o programare, bazate atât pe experiența personală cât și pe sumele de investit, care, conform cerinței erau relativ mici.

Ori la sume mici, chiar dacă obții an de an randamente bune, rezultatele nu sunt tocmai motivante. Pur și simplu nu “simți” creșterea compusă ca o pârghie de forță în devenirea ta financiară. Spre exemplu, pe datele cerinței din articol, (500 lei x 12 luni)  la un randament de 7% câștigul tău net după un an de așteptare este de cel mult…

0
Lei

…adică mai puțin decât contribuția ta lunară aferentă posibilităților de economisire. Și atunci, în multe cazuri, rezultatul este interpretat ca dezamăgitor, că nu “se” merită, mai ales din perspectiva din care investiția la bursă nu este lipsită de riscuri.

De aceea eu cred că orice plan financiar personal, cu atât mai mult cu cât se referă la faza de început, trebuie să înceapă cu maximizarea a ceea ce constituie, pentru uriașa majoritate a noastră, cel mai important activ al fiecăruia dintre noi: puterea de muncă, de creație, specializarea și calificarea în domeniul în care ne câștigăm venitul / salariul.

Cum probabil știți, aici la SdB sunt adeptul poveștilor spuse de cifre concrete.

Haideți să considerăm cazul dlui Ion Medianu, personaj împrumutat din cartea mea “LEGILE BANILOR TAI” , la care mă raportez de fiecare dată când iau în calcul date statistice pe medie. Așadar Ion Medianu a absolvit facultatea la 23 de ani și s-a angajat cu un salariu net de 2000 lei. El va înregistra o creștere anuală a veniturilor de 3%, pe toată durata activității sale de 40 ani până la pensie. (Valoarea de 3% este valabilă pentru țările cu economii solide, puternice, și este luată în calcul ca valoare medie în calcule de acest tip. Pentru România, și în general în țările care sunt în cursă pentru restrângerea decalajelor, este o valoare extrem de conservatoare.  Prefer însă mereu să iau în calcul cifre conservatoare. Mi se pare mai profesionist).

Ei bine, dl Ion Medianu va fi câștigat…

0
MILIOANE Lei

Presupunând că soția sa câștiga un venit în aceeași categorie rezultă că familia lor va fi câștigat pe parcursul vieții lor active undeva spre 4 milioane de lei.

Prin urmare forța noastră de muncă sau creație este, pe cazul mediu, un activ de mai multe milioane de lei, și chiar de Euro. Dacă vă întrebați (eu m-am întrebat!) care este valoarea de la care acest tip de activ personal întoarce, în condițiile date, un milion de Euro, atunci răspunsul este…

0
Euro Venit Lunar

Întrebarea mea pentru tine este: cunoști, deții, controlezi direct și personal un alt activ care să îți aducă în timp 1 milion de Euro?

Dacă nu te cheamă Țiriac, Becali, Pavăl -mai puneți voi nume de gen aici, pe care le cunoașteți – atunci sunt șanse uriașe ca pe tot parcursul vieții tale, forța proprie de muncă, de creație să fie cel mai mare activ personal. Ever!

Și de aceea consider că celui mai mare activ al tău trebuie să îi dai mare atenție, în timp, bani și dedicație, să îl securizezi, să îl crești dacă se poate (și se poate!) să îl cultivi și să îl dezvolți, așa cum spuneam la început.

Știu că nu este generatoare de venit pasiv, și toți vrem venit pasiv, nu-i așa?, dar marele adevăr inconfortabil este că, până când venitul pasiv din activele pe care le construiești cu migală depășesc venitul din job, cel mai mare activ personal rămâne forța și capacitatea ta de muncă. 

Pentru mine orice timp, efort, cost al unor cursuri de specializare pe direcția profesională constituie o excelentă investiție personală!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *