CALEA STAPANILOR DE BANI


4 minute de Finante Personale

Un comentariu – negativ – al unui cititor al unui articol de pe StapaniDeBani.ro de pe unul din grupurile pe care activez, m-a făcut sa amân articolul pe care îl programasem pentru astăzi.

Mai întâi iată comentariul integral:

„ V-aș sugera sa ștergeti repede din memorie acest articol sau chiar sa nu il citiți daca aveți visuri mari cu viata voastră. Sper ca nu există vreun “trainer” care să “predea” așa ceva!

Lăsați-i pe altii sa își dorească foarte puține, iar voi îndepliniți-vă cele mai frumoase visuri pe care le aveți!

Credeți-mă, cu cât va îndepliniți cele mai importante visuri ale vieții, cu atat o sa fiti mai împliniți interior si cu atât o să vă doriți mai putine!

Însă, până atunci, la treabă! Lăsați ceilalți oameni cu visurile lor mici, fiti cu bun simt, acționati, sperati si nu cedati. Îndepliniți-vă visul, fiti fericiti!

Vă spun din experiență!

Succes!!!”

Sub primul impuls, i-am răspuns la acest mod:

„ V-as sugera si eu, ca in visele dvs mari de atins sa introduceti ca si scop atentia atunci cand cititi un articol. Intr-un articol care cuprinde chiar din titlu termeni precum „orice, oricand, oricat” dvs vorbiti in termeni ca „foarte putine”, ”visuri mici”. V-a mai scapat ceva esential din articol. Eu vorbesc aici despre modalitate, nu de scop. Presupunand ca am vorbi de un acelasi scop, ar trebui sa admiteti ca sunt mai multe cai prin care poti ajunge acolo. Eu vorbesc despre cea care m-a adus pe mine personal unde mi-am propus. Probabil ca dvs ați sfătui oamenii sa nu citeasca nici tratate de referinta precum „Milionarul de alaturi” in care caracteristica nr 1 a oamenilor bogati este aratata aceea ca traiesc CU MULT sub posibilitatile lor reale! Si la fel de probabil ati fi oripilat sa cititi ce inseamna efectiv asta! Hai, spuneti-le si milionarilor ca au visuri mici, dorinte putine, neimpliniti interior etc, Eu nu sunt trainer, cum cu „subtilitate” ati sugerat, dar sa stiti ca am platit bani grei unor astfel de traineri si am citit multe carti, bloguri si statistici care sustin cumpatarea ca fiind abilitatea nr 1 in atingerea scopurilor financiare personale. Greseala fundamentala a comentariului este ca dvs considerati ca aceasta cale ar fi una care exclude fericirea! In final am sa spun ca sustin ca finantele personale sunt personale si pt ca sunt diferite de la om la om, deci admit puncte de vedere diferite. Dar nu va inteleg vehementa sub care intelegeti sa tratati puncte de vedere diferite de ale dvs!”

Simt nevoia să detaliez; probabil că a venit vremea să expun poziția și particularitățile StapaniDeBani.ro în curentul de idei din domeniul Finanțelor Personale (FP). Un fel de manifest!

– Este Ok pentru mine să avem puncte de vedere diferite. Ba chiar cred că, de fiecare dată când sunt menite ca,  prin mesaj și ton să construiască, sunt de dorit!

– În viziunea SdB scopul principal al managementului banilor este fericirea personală. La acest scop se poate ajunge pe mai multe căi. Niciuna din aceste căi nu ar trebui să se excludă sau atace reciproc, cu atât mai mult prin referințe personale.

– Cartea de esență care stă la baza curentului de gândire la care am aderat este „Milionarul de alături” de Th. Stanley și William Danko. Ei sunt considerați – încă – cei mai citiți autori de FP din lume în domeniul studiilor oamenilor bogați.

– Dacă ar fi să rezum într-un singur cuvânt, unul singur, această carte ar fi „cumpătare”.

– Ulterior am lărgit noțiunea citind mulți alți autori. „Cumpătare” nu înseamnă lipsuri, privațiuni, degradare (așa cum probabil a înțeles criticul articolului meu). Pentru mine, acum, cumpătare înseamnă controlul la detaliu (de aici și denumirea de Stăpân de bani, căci, numai ca stăpân poți controla!) al cheltuielilor personale și al fluxului banilor personali în vederea dirijării lor spre obiectivele personale asumate. Adică spre visurile tale!

– SdB este despre trăirea unei vieți bogate, nu doar despre a fi bogat. A deveni bogat este o bornă. O viață bogată este o cursă, un parcurs. Eu consider că este un nonsens să nu fii fericit tot timpul cursei, pentru că nu am ajuns încă la linia de Finish pe care scrie „Bogat”. A trăi o viață bogată înseamnă și bucuria trăirii unor experiențe, nu numai status social și deținerea de lucruri. Ca SdB nu mă definesc primordial prin deținerea de lucruri, ci prin satisfacția parcurgerii unui parcurs, a unui plan. În acest plan sunt evident și elemente materiale, și status, dar nu ca element primordial. Asta numesc eu „vis mare”.

– Și SdB este despre visuri!, termenul cel mai des folosit de criticul articolului meu. Doar că și aici, oameni diferiți fiind, avem fiecare visuri diferite. Așa cum văd la profilul criticului meu, că ar numi vise mărețe de pe o plajă din Egipt, am avut și eu visuri împlinite „mari” de acest gen: în Mai excursie pe coasta de Est a SUA + Chicago, în Iulie circuit Italia Elveția Germania din Bari pana în Hanovra iar în August câte 1 săptămână la Aqua Fantasy respectiv Pine Bay în Kusadasi doar hoteluri de 4 și 5 stele. Peste doar un an am înțeles că acesta nu este deloc un vis „mare”. Un vis muuuult mai mare a devenit (pentru mine) de exemplu, să am constituit Fondul de siguranță al familiei pe cel puțin un an de zile, Fondul de Independență Financiară bifat măcar până la nivelul (pe care eu l-am denumit) tarabostes financiar, și zero datorii. Până atunci, SIMULTAN, parte din visul meu mare, realizat este și un circuit prin Europa prin AirBnB și respectiv Romania  la gazdă și mâncare la „împinge tava”.

– SdB este și despre alegeri. Dacă visul vostru mare este să ardeți acum, acum, acum, tot ceea ce încasați,  adică viziunea pe termen mediu și lung este doar pentru cei cu „vise mici și neîmpliniți interior”, atunci criticul articolului meu are dreptate! SdB nu este pentru voi!

– SdB este și despre alegerea de mentori. Johnny Depp avea visul uriaș (că măreț nu-l mai pot numi) de a consuma 2 milioane de dolari pe lună. Acum, spre oripilarea probabilă a criticului articolului meu,  și-a luat consilier personal un trainer care susține tocmai „așa ceva”, adică orientare spre viziune pe termen lung și cumpătare personală, trainer pe care îl poate urmări online și cititorul articolului meu.

– SdB este și despre „meseria” de constructor de bunăstare, pentru că FP nu sunt (doar) despre investiții, ci despre construcția de bunăstare, sau avere, sau bogăție. Investițiile sunt doar un element din abilitățile tale de constructor de bunăstare.

– SdB este deci și despre investiții. Dar nu la modul clasic, de care de ocupă câțiva autori din Ro foarte buni, ci despre investițiile constructorilor de avere care aplică unele caracteristici, dintre care – câteva – pe mine m-au uluit când le-am văzut în acțiune la mentorii mei: investițiile nu sunt despre șansă, sau noroc. Pentru asta sunt cazinourile sau păcănelele. Investițiile nu trebuie să fie dificile, ci automate, o rutină. Investitor nu ești dacă aștepți rezultate mai devreme de 10-15 ani. Ești doar un parior care n-a auzit, nici studiat despre Legea creșterii compuse. Investițiile constructorilor de avere sunt despre așteptare, despre răbdare și despre amânarea gratificației. Constructorii de avere aplică diversificarea diversificării în cadrul diversificării. Constructorii de avere sunt inteligenți emoțional, își controlează emoțiile. Ei își astupă urechile la „ponturi” precum Ulise la cântecele sirenelor. Investițiile sunt mult mai mult despre alocare decât despre randament. Asta înseamnă că poți construi averi impresionante cu randamente de 1%. Da, în România! Investițiile constructorilor de avere sunt mult mai mult despre control decât despre randamente mari.

Ești perfect capabil să reușești în investiții! Ești perfect capabil să fii constructor de bunăstare! Indiferent de nivelul venitului tău. Și indiferent de cum îți câștigi banii. Și indiferent de toleranța ta la risc. Numai cine nu vrea nu își construiește bunăstare! Și, încă o dată, da, în Romania!

– SdB este și despre cumpărarea de valori precum siguranță, șanse la o sănătate mai bună, libertate mai mare și chiar independență. Înțeleg pe cei care consideră astfel de valori „visuri mici, dorințe puține, neîmpliniri interioare” dar eu am altă părere. Pentru mine acestea sunt valori pe care eu le consider mai importante decât multe lucruri materiale. Este alegerea mea, de aceea le cumpăr înaintea acelora, în fiecare lună!

– SdB este deci despre alegeri conștiente, plănuite, intenționate, parte a unui plan a cărui realizare pas cu pas îmi creează o mare satisfacție și sentimentul de împlinire. Îmi dă orientare și sens!

– SdB este deci despre o filozofie personală a trăirii unei vieți CU INTENȚIE, cu amprentă personală, ca opusă unei vieți în care facem credite că așa fac toți (de exemplu). A prevederii financiare, a unei viziuni pe termen lung exprimate în cuvinte simple! Viziunea asta este deci opusă, în principiu, unui consum deșănțat pe termen scurt, de multe ori pe credit – împrumut de la un viitor niciodată promis ca mereu prosper. Am trăit astfel de „visuri mari” mulți ani și bani și mi-a fost extrem de greu să ajung să experimentez un gen de fericire despre care nu știam că există: fericirea de a avea din nou veniturile mai mari decât cheltuielile.

– Scriu deci din experiența proprie.

– Scriu din experiența unor cursuri pe care le-am urmat în Italia, Germania, SUA, Japonia cu școli de gândire diferite. Dar și în România am avut șansa să urmez câteva cursuri cu nimic mai prejos decât cele de afară.

– Scriu din experiența unor cursuri ale unor universități din State și, de curând, Canada.

– Sunt rezultatul ideilor din circa 50 de cărți de FP.

– Unul din capetele de început ale drumului meu în FP este studiul, nu cititul, cărții menționate ale lui Th Stanley și W. Danko. Am luat fiecare aspect prezentat acolo ca fiind, statistic, element din cele care au dus la situații financiare personale de excepție și am adâncit subiectul până când am aflat atât filozofia bunăstării din spatele respectivului principiu, dar mai ales căile, modalitățile concrete de aplicare. La detaliu!

– Aparțin curentului de gândire de mijloc în FP. Nu sunt adeptul nici al unui comportament ascetic (spre exemplu nu mă văd pingelindu-mi pantofii sau peticindu-mi balonzaidul așa cum scriu autorii citați că fac foarte mulți (ei bine, da!) milionari,  dar nici al consumului neprogramat și mai ales înaintea intereselor familiei mele pe termen lung. Probabil spre iritarea extremă a criticului articolului meu, curentul acesta ascetic este…majoritar, cuprinde milioane de adepți în State și worldwide ai mișcării autointitulate„FUCK YOU MONEY” (scuze!). Sincer, am încercat ideile lor, dar eu nu am reușit. Eu am o abordare moderată, pe care setarea mea mentală să o poată susține.

– Scriu din experiența unor practicieni, majoritatea milionari, pe care am avut șansa să îi cunosc personal, conducători ai unor departamente sau uriașe companii la nivel mondial precum Sony Europe, Toyota Motor Corp., Afriso EuroIndex, Daimler Crysler AG (Mercedes Benz), Kirin Holdings Company, Indesit Company. Cu toate acestea nu am simțit niciodată nevoia să folosesc într-o discuție argumente de genul : „Ba așa este, pentru că așa mi-a spus mie Geschäftsführer-ul de la Sony Europe”.

– Fără nicio urmă de ipocrizie, îi înțeleg reacția acestui critic al articolului. Cititorii cărții mele „LEGILE BANILOR TAI” își amintesc – probabil – că am descris o situație absolut similară când, invitat acasă la un manager al unui mare concern de consumer electronics din lume, despre care, pe drum, șoferul îmi sugerase într-un anume mod că este milionar, m-am întrebat retoric: unde sunt milioanele acestor oameni? Aveau o casă de 100 mp, iar a noastră are 120mp, mașina personală era un Volkswagen Jetta, sub ceea ce conduceam eu la vremea aceea, iar costumele mele erau peste sacoul lui în dungi. Reacția mea o consider similară prin faptul că poate fi înlocuită cu exact întrebările criticului meu: Unde erau visele mărețe ale acestui mare manager, de ce are visuri mici, dorințe puține, de ce este așa neîmplinit interior (?) etc. Mult mai târziu decât mi-aș fi dorit, am înțeles că există visuri mărețe pentru nivelul venitului și există visuri mărețe pentru nivelul bogăției.  Am fost așa de mulțumit de „descoperirea” mea în domeniul FP încât am transformat în slogan SdB această frază:

„Educația clasică te învață cum să muncești pentru bani.

Antreprenoriatul te învață cum să faci bani.

Educația financiară adevărată te învață CUM SĂ FII BOGAT.”

Slogan StapaniDeBani

Așadar esența „neînțelegerii” între SdB și cititorul articolului este aceasta: Visele lui mari (probabil) sunt despre venit (să ne înțelegem, aceste visuri NU sunt rele deloc!). Dar SdB este, în special, despre visuri mari referitor la bunăstare!

– Aparțin deci curentului pragmatic, orientat spre metode și rezultate concrete din FP.

– Cel mai dăunător îndemn din mesajul respectiv este cel cu privire la necitirea articolului pentru că – evident – cuprinde idei neconforme cu ale sale. Eu vă îndemn să citiți orice puteți din FP pentru că numai astfel creșteți. Treceți prin filtrul personal orice citiți din FP. Eu pe această cale am mers! Dacă nu vă place un aspect, principiu sau conduită a unui autor de finanțe personale nu abandonați, nu evitați cititul ci căutați alt articol cu alt punct de vedere sau cu alte principii. Nu renunțați niciodată la citit și evoluție! 

– FP sunt despre finanțe tratate la modul …personal. SdB este despre modul meu personal pe care îl urmez, în prezent, din care am sintetizat extrem, mai sus, câteva principii. Asta implică și faptul că tu poți avea, punctual sau de principiu, altă cale decât a mea.

Cu riscul de a mă repeta, consider asta normal și benefic, atâta vreme cât există respect!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *