BLOGOSFERA DE FINANTE PERSONALE DIN ROMANIA


2 minute de Finante Personale

Sunt un pic gelos pe ideea lui Laurențiu Mihai de a provoca pe cei care activează în domeniul Finanțelor Personale în România privitor la cum vede fiecare posibilitățile de investiție în 2019, pentru că ideea este excelentă.

A rezultat un sir de idei diferite (din fericire…!).

A rezultat (cum altfel?) că suntem oameni diferiți, avem viziuni diferite, experiențe diferite, obiective diferite.

Nu putea ieși o singură idee!

Dar dacă am încerca să facem o singură viziune, rezultantă a acestor păreri? Dacă blogosfera de Finanțe Personale din România ar fi…o singură persoană, cum ar arăta opțiunile ei?

M-am gândit să trasăm la modul grafic viziunea rezultată.

Astfel, dacă ai întreba pe această “persoană” cât de mult să diversifice: într-o singură clasă de active (exemplu valori mobiliare – burse, exclusiv, sau imobiliare exclusiv, sau exclusiv oricare alt domeniu) sau mai multe clase de active, mai mult ca sigur ai fi primit răspunsul că o singură clasă de active este suficient. Jumătate din respondenți (9 din 18) au spus că este suficientă expunerea pe o singură clasă de active, și toți, absolut toți aceștia au indicat diversele produse bursiere. Unul din răspunsuri a fost chiar 100% criptomonede.

Dintr-o dată această constatare m-a trimis la categoria “nișă”, dar deloc surprinzător. Deseori în articolele mele fac referire că sunt un conservator în ceea ce privește evoluția financiară. Pentru mine valori precum siguranța sau protecția financiară personală sunt în același pachet cu mărimea randamentului. Încă o dată, fiecărui blogger i s-a cerut să răspundă în ce ar investi fiecare din noi personal, adică pornind de la situațiile personale ale fiecăruia. Adică aceste constatări nu sunt (și nu vor fi niciodată) critice față de opțiunile celorlalți bloggeri. Nici acum și nici altcândva. Eu vorbesc de finanțe personale!

Cel mai aproape de aceștia apar cei care au indicat 2 clase de active (6 răspunsuri).

La distanță sunt cei care au indicat 3 clase de active (doar trei răspunsuri din 18!) și zero răspunsuri pentru 4 clase sau mai mult.

Tabelar răspunsurile arată astfel:

Grafic arată astfel:

Iar acum în ceea ce privește răspunsurile propriu-zise, s-au dat aproximativ 20 de răspunsuri posibile. Spun “aproximativ” pentru că unele din ele le-am încadrat eu într-o categorie sau alta, în lipsa unor precizări la care să apelez. Exemplu exprimări precum “acțiuni” le-am considerat în categoria “blue chips inclusiv purtătoare de dividende”, iar “instrumente cu venit fix” ca referindu-se la BVB. La fel “investiții în bursă” am asimilat BVB.

Fiecare astfel de răspuns a apărut menționat de un număr de ori fiecare.

Fac mențiunea că aici am luat în calcul exclusiv frecvența de menționare a soluției respective, nu și ponderea lor care, în mai toate răspunsurile a fost menționată.

Astfel, dacă ai fi întrebat această “persoană”: “Am 10.000 Euro pe care vreau să îi investesc anul acesta într-un singur tip de investiții. Ce îmi recomanzi?”. Cel mai probabil ai fi primit recomandarea de a investi în Fonduri / ETF uri internaționale.

Dacă ai fi calibrat întrebarea și ai fi menționat că vrei să ai două tipuri de investiții, cel mai probabil ți-ar fi răspuns una din perechile: (Fonduri / ETF uri internaționale + criptomonede) sau (Fonduri / ETF uri internaționale + Obligațiuni corporative) sau (Fonduri / ETF uri internaționale + Blue Chips purtatoare de dividende).

La polul opus, cel mai puțin probabil, ai fi primit o recomandare de oricare combinație luate câte două dintre aceste tipuri: Titluri de stat străine, Rambursare datorii, Unit Linked, Imobiliare, Fonduri mutuale, Forex, Fonduri de Investitii Real Estate (probabil REIT) și Peer to Peer.

Așadar, cu aceste aproximări tabloul răspunsurilor arată astfel:

Datele ca grafic:

Ei, ce ziceți, acum că ați văzut ce ar face, pe cumulat, bloggerii întrebați cu proprii 10.000 Euro, cum ți se par opțiunile lor?

Tiberius Margarit SdB

Nimic din ceea ce apare in acest articol sau blog nu este o recomandare de cumparare sau investitie a unuia sau altuia din produsele de mai sus. 


4 comments

 • Avatar

  hmmm observ ca foarte mult se accentuiaza bursa locala! diversificare pe mai multe pieti bursiere poate fie o mai buna obtiune! problema comisionele prea ridicate sta la mijloc probabil! mersi de statistici

  • Tiberius Margarit

   Salut Leo, esti binevenit!
   Dupa cum ai vazut, am fost unul din cei – -utini – dintre respondenti care sustin diversificarea. In notiunea asta, ai observat bine ca ar trebui inclusa si investitii pe piete externe. BVB totusi nu este de lepadat. Romania este pe cale sa fie considerata piata emergenta…Dar doar tu stabilesti proportiile! Succes, si multumesc!

   • Avatar

    Cind esti in afara tari vezi mai mult ce se face pe petele externe!!! Dar e bine ca se percepe diversificare!!
    Multumesc Dvs. Pentru atricolele cu informațiile bine venite si pentru efortul depus!!
    Cu respect si mult succes!
    P.s. in asteptarea altor informație utilă!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *