ASADAR TI-AI SETAT OBIECTIVUL: VREI PRIMA SUTA DE MII IN 10 ANI


3 minute de Finante Personale

Atunci când se pune problema să alegi la modul concret ce investiție să alegi, cred că cea mai răspândită temere este aceea legată de cele cu cele mai mari randamente atașate. Pentru că, odată ce mergi pe clasicul 10% (ai observat, clișeele din Finanțe Personale sunt centrate pe 10%: “Economisește 10% din ce câștigi și pune în instrumente care îți dau un randament de 10%, de obicei prin Bursă”), șovăiala apare atunci când asociem valoarea randamentului cu riscurile implicite, cum ar fi volatilitatea. Și dintr-o dată, pericolul ca, peste timp, o cădere a cotațiilor bursei să întârzie cu anii recuperarea banilor, ne copleșește.

Dar daca privim lucrurile din alt unghi? De ce m-aș limita să cred că între punctul financiar A al familiei mele și punctul financiar B există o singură cale? Dacă cumva, în tabloul de mai sus, problema adevărată este aceea că nu mi-am setat cu adevărat punctul B?

Dacă problema vitezei cu care parcurgem distanța dintre punctele A și B (a randamentului) este una marginală?

Am făcut o mică prezentare a unui caz concret, pornind de la o situație ipotetică. Cum se asamblează toate cele de mai sus, dacă merg pe situația concretă în care îmi stabilesc concret ca punctul financiar B al familiei mele (obiectivul) este acela de a atinge 100.000 (Lei, Euro, nu are importanță) în 10 ani.

Din nou, Laurențiu Mihai mi-a găzduit pe blogul său cu amabilitate calculele…

Mulțumesc că citești StapaniDeBani!

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  Buna ziua,

  As vrea sa va intreb daca graficele realizate, privind sumele si randamentele obtinute pe parcursul unei anumite perioade, sunt calculate de dumneavoastra sau preluate de pe un site de profil? As dori sa imi fac si eu propriile scenarii. Ati reusit sa gasiti in Roamnia broker care sa reproduca indicii Vanguard?

  Va multumesc pentru raspunsuri si succes!

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Salut Stefan, bine ai venit!
   1) Graficele, situatiile inclusiv randamentele sunt calculate de mine. Chiar si atunci cand ma inspir din vreun articol, intodeauna verific calculele pe realitatea romaneasca. Nu imi place sa preiau situatii din State care nu se potrivesc deloc cu Ro. Nu mi se pare profesionist! Ia in calcul numai diferentele de taxe si impozite, si formulele se schimba. Dupa ce le modelez matematic, verific intotdeauna pe date din alte surse ca rezultatele sa fie corecte.
   2) Poti sa ma contactezi sa vedem daca pot sa te ajut cu scenariile pe care le vizezi.
   3) De la o vreme indicii Vanguard nu se mai pot accesa din Ro in mod direct, din motive UE. De curand un alt cititor mi-a spus ca la Broker Cluj ar mai fi inca posibil, dar nu am verificat. Un alt cititor mi-a spus ca el realizeaza asta printr-o societate direct din State, care accepta cetateni din Ro ca si clienti. Nu as vrea sa-ti dau informatii neverificate, dar, daca asta nu te ajuta, lasa-mi niste detalii de contact, si , cqnd sunt sigur, te anunt.
   Succes si tie Stefan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *