AM FOST, CANDVA, UN MAIMUTOI !


2.5 minute de Finante Personale

Multă vreme, în devenirea mea în Finanțe Personale am trăit în paradigma creșterii liniare. Conform amprentei educației financiare tip din familie, media și anturaj creșterea nivelului de trai al familiei mele era programată exclusiv prin majorările periodice de salariu. Ca să accelerez trebuia să urc o scară ierarhică a unei structuri organizatorice, treaptă cu treaptă. Asta implica, automat, că și creșterea veniturilor era programată să se facă treaptă cu treaptă. Liniar!

Modelul de “programare” pe care îl urmam era deci uniform crescător și liniar. Și bazat pe valori pe care (atunci) le credeam asociate automat acestui model: siguranță, certitudine, fără riscuri majore. Fără pierderi!

După un timp un fost coleg de facultate de care mai toți obișnuiam să facem bășcălie căci pica mai toate examenele și chiar ajunsese la noi în grupă după un bis al unui an, s-a trezit cu o moștenire – un apartament în plin centru al Bucureștiului – pe care l-a vândut iar toți banii i-a băgat în BVB. La întâlnirea de 5 ani toți colegii am aflat că “pampă” (îl scuteam de sufixul “lău”) s-a lăsat de job și s-a mutat la Londra. Nu înțelegeam și n-am înțeles mult timp modelul lui de creștere căci îl expediasem superior la capitolul “noroc chior”, “pleașcă”, “prost să ai noroc să fii” și alte drăgălășenii stupide. Nu aveam suficiente cunoștințe să înțeleg puterea unei investiții.

Povestea lui m-a contrariat atât de mult încât am urmat un curs de investiții organizat de Institutul Român de Valori Mobiliare.

Și am început să “joc” (ce termen execrabil!) și eu pe BVB. La un an eram entuziasmat. Câștigasem cam jumătate din venitul meu pe o poziție de top management într-o companie de renume din București. La doar încă 18 luni distanță în care conturile mele de bursă aterizaseră pe burtă, forțat, bursa era pentru mine un joc de noroc, un fel de 6 din 49 în care pur și simplu mizasem pe numerele greșite. Eram extrem de dezamăgit și de rușinat în familie și față de prieteni. Un looser! Pierdusem bani destul de mult și asta doare…!

Am redescoperit virtuțile creșterii liniare, sigure, constante. Peste ani, în devenirea mea financiară personală, ca parte a educării emoționale, am descoperit scrierile unor autori precum Daniel Goleman și Daniel Pink. Îmi fundamentasem un slogan despre care am scris în cartea mea, potrivit căruia “Finanțele Personale nu sunt despre bani. Sunt despre…tine!”, tocmai pentru că, fiind vorba despre setare mentală (arii în care cei doi de mai sus excelează) Finanțele Personale dau un puternic accent …personal.   

Din unele trimiteri ale acestor doi autori am ajuns să citesc despre Richard Thaler, profesor la Universitatea din Chicago. Domeniul în care predă (finanțe comportamentale) mi s-a părut că este o combinație între Daniel Goleman și Robert Kiyosaki, și asta mi-a plăcut foarte mult. Tratează finanțele personale cu o pronunțată atingere de mind setting. El definește finanțele comportamentale ca fiind un domeniu la intersecția dintre economie și psihologie, fundamentând comportamentul oamenilor în gestionarea banilor. Eu am căutat să restrâng doar la zona de finanțe personale.

 

Într-una din cărțile lui el vorbește despre un studiu științific al echipei sale asupra…maimuțelor. Membrii unui grup de primate primesc câte un măr. Toate sunt foarte fericite. Au primit ceva ce își doresc…

Membrilor altui grup, similar cu primul, i se dau câte două mere. Sunt, de asemenea, cum altfel?, fericite. După un timp, fiecărui membru ale acestui grup i se ia înapoi exact câte un măr. Absolut fiecare membru al acestei comunități devine foarte nervos. Li se luase câte un măr, ceva ce era al lor. Nu le place să piardă ceva ce este al lor…

Deși amândouă grupurile aveau absolut aceleași dețineri, unul era foarte fericit, iar celălalt foarte nervos….

Concluziile studiului, pe scurt:

 • Aversiunea la pierdere ar fi în gene, moștenită…
 • Volatilitatea este percepută ca pierdere…

Prin extindere, membrii echipei concluzionează că la oameni și economisirea este percepută ca pierdere de bani, ca fiind ceva de care nu se pot bucura imediat, nu îi pot “mânca”pe loc. Pur și simplu acest studiu ar demonstra că amânarea gratificației, economisirea deci, este percepută la nivel mental, emoțional și intuitiv ca pierdere, adică ceva față de care noi, ca specie, avem o reală și manifestă aversiune.

 

Richard Thaler a primit Premiul Nobel pentru Economie în anul 2017.

 

Probabil că ați înțeles de unde titlul articolului. Acum, de fiecare dată când valorific un fel sau altul de investiție sunt recunoscător căci am primit ceva, echivalentul a (să zicem) 2 mere. De asemenea, de fiecare dată când pierd din unele investiții sunt recunoscător pentru că, totuși, mi-a rămas cel puțin ceva (cum ar fi echivalentul unui măr)!

Nu vi se pare un progres pe scara evoluției lui “homo investitionalis”? (termen inventat, desigur!).

Tiberius Margarit SdB


3 comments

 • Avatar

  Cu parere de rau intilnesc foarte multe persoane ce reactioneza inca negativ la subiectul ce tine de a pune de o parte ceva din venit! Ceea ce tine de experiment, citisem de la tonny robbinson paremise, eca si la salariati daca pe uni ii remunerezi cu 1000 lei pentru munca de 8 ore/zi si alti tot pentru acelaş serviciu s-l remunerezi cu 2000 lei timp de citva luni si pe urma s-l scauzi la 1000 lei probabil va fi mult mai nefericit de cit maimuta nefericita din experiment.
  Mersi pentru efortul depus la acest articol!!

 • Avatar

  Rezumat scrut la comentul anterior:
  Fiinta unama va reactiona de 10 de ori mai negativ cind ii se va lau al 2 mar!!!

  • Tiberius Margarit
   Tiberius Margarit

   Leo, un laureat al premiului Nobel iti da dreptate. Cred insa ca studiul respectiv scoate in evidenta ca asta este o stare sablon, pretiparita in comportamentul nostru. Daca, prin controlul emotiilor noastre (asa spune Daniel Goleman ca s-ar defini un om adevarat inteligent), am reusi sa mergem mai departe, in ciuda volatilitatii, abia atunci se cheama ca suntem pe calea cea buna dpdv financiar. Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *