„AM 25.000 EURO. IN CE SA-I INVESTESC?”


3 minute de Finante Personale

Pentru ideea acestui articol nu are mare importanta câți bani ai exact . Presupunem că i-ai primit de undeva dintr-o dată sau i-ai strâns în timp ca disponibili și ai vrea să știi ce să faci cu ei. Exact valoarea de 25.000 de Euro am pus-o în titlu pornind de la o discuție din unul din grupurile pe care activez. Pe scurt, colegul meu de grup investise 25,000 Euro în 2006 și doi ani mai târziu mai avea pe bursă, dacă am reținut bine, cam 2500 de Euro. Între timp și-a recuperat investiția, dar, înțeleg că este nemulțumit că a durat foarte mulți ani. Este dezamăgit de acest parcurs și consideră că un sistem de acumulare graduală cum este Pilonul II de Pensii este o păcăleală.

Mai întâi trebuie să spun că și eu am pierdut bani pe bursă în criză. Nu atât de mulți, dar am pierdut. Așadar ideile care urmează nu sunt ceea ce am făcut eu, ci ceea ce aș face acum dacă aș avea 25.000 Euro la dispoziție, cu experiența și cunoștințele căpătate între timp.

 1. Aș fi recunoscător. Știu că sună ca un clișeu, am explicat pe larg în cartea mea „LEGILE BANILOR TĂI” lucrurile bune pentru tine așa apar, așa funcționează. Nu știu de ce și cum, dar așa stau lucrurile. Probabil aș dona o parte din bani, probabil aș cumpăra ceva folositor pentru oamenii care sunt în suferință sau nevoi, fie aș da și din timpul și experiența mea, tot donație se numește! Nu sunt adeptul lui 10% sau alte valori, pentru că asta ne poate împiedica să începem să donăm, dar sigur alocarea trebuie să fie mai mare decât zero!
 2. Gestionarea banilor este în măsură mai mare despre emoțional decât mecanică pură, așa că maxim 3% din ei (750 Euro) i-aș trece la capitolul de cheltuieli „EȘTI DILIU?”. A fi Stapan De Bani nu este despre privațiuni, stres și risc continuu ci despre a TRĂI, cum îmi place mie să spun, CU INTENȚIE. În bugetul familiei mele  „EȘTI DILIU?” este capitolul de cheltuieli în care fiecare face ce vrea cu ei, absolut ce vrea. Este un mesaj către emoțional că instituirea unui sistem de control al banilor merită, din moment ce, iată, își poate face de cap în continuare. În acest fel îmi „mituiesc” emoționalul să accepte ca o parte din acești bani să meargă pe investiții cu risc. (Am o relație specială cu acest emoțional al meu, am ajuns după multe cursuri și cărți să îl cunosc bine: este cam conservator (el zice că ar fi ca urmare a încercărilor prin care am trecut), uneori este tipicar, uneori este insuportabil, dar ăsta este! Un film mai vechi cu Julia Roberts se chema „IN PAT CU DUSMANUL”. Ei bine, am ajuns la concluzia că relația mea cu acest emoțional al meu s-ar putea sintetiza ca „IN CAP CU DUSMANUL”, pentru că din punctul de vedere al finanțelor mele personale cam așa se comportă…!)
 3. De 25% din ei (6250 Euro) mi-aș plăti anticipat din credite. Pentru mine, fiecare 25 Euro mai puțin la rata lunară este un dividend lunar al unei investiții absolut sigure, și cu randament garantat.    
 4. Tot 25% din ei i-aș pune în instrumente de „Economii”. Scopul lor ar fi să îmi alimenteze Fondurile (de Siguranță, de cumpărare bunuri de folosință îndelungată, de Studii pentru copii, sau de Independență Financiară, etc).
 5. Cam 3 – 5% i-aș investi în cunoștințele mele de Finanțe Personale. Este o investiție cu randament garantat! Inclusiv aș apela la consultanți. Intră în aceeași categorie de investiții cu randament garantat!
 6. Restul banilor i-aș trimite pe plantație, la produs cum ar veni: INVESTIȚII propriu-zise. Având în vedere tipul meu de investitor (emoționalul de care m-am plâns mai sus) i-aș plasa diversificat pe clase de active. Dar orizontul de timp ar fi, în toate cazurile, termen lung! Mai mult, în cadrul fiecărei clase de active aș face diversificarea…diversificării. Doar 5%, sau pe acolo, aș merge pe investiții spot!

Sigur, nu este un răspuns standard, aplicabil pentru oricare caz. Nici nu există așa ceva, Finanțele personale sunt chiar …personale. Dar câteva idei principale, Legi ale Banilor Tăi sunt comune pentru fiecare dintre noi. Și sunt așa de sigur pentru că reprezintă, în interpretarea mea, aplicarea unor principii ale unor autori și mentori la care mă raportez atunci când iau decizii financiare personale.

Mai jos am inserat doar ce se poate aplica pe acest caz din citatele – lecturi obligatorii, pentru mine, – de la Warren Buffet:

 • Investește întotdeauna pe termen lung.
 • Dacă nu ești împăcat cu gândul de a deține o acțiune timp de 10 ani, atunci nu ar trebui să o deții nici măcar 10 minute.
 • Piața de acțiuni este în așa fel gândită încât să transfere bani de la cei activi către cei răbdători.
 • Cel mai stupid motiv pentru achiziția unei acțiuni este acela că aceasta urcă. Numai cei care intenționează să vândă în viitorul apropiat ar trebui să se bucure că acțiunile cresc. Cumpărătorii de perspectivă ar trebui să prefere de departe prețurile în scădere.
 • Riscul vine din necunoașterea a ceea ce faci. Dacă nu știi ceea ce faci, atunci larga diversificare este necesară.
 • Prima regulă este să nu pierzi. A doua regulă este să n-o uiți pe prima.
 • Dacă nu poți urmări cum acțiunile tale scad cu 50% fără să te panichezi, n-ar trebui să fii pe Bursă.
 • Investitorii care fac achiziții într-o piață supraîncălzită trebuie să țină cont de faptul că este posibil să fie necesară o perioadă lungă de timp chiar pentru o companie excepțională ca aceasta să poată să ajungă la nivelul prețului plătit.
 • Cash-ul nu ne face niciodată mulțumiți, dar e mai bine ca banii să stea ca pe ghimpi în buzunarul nostru decât să se odihnească lejer în buzunarul altuia.
 • Privește fluctuațiile pieței mai degrabă ca pe un prieten decât ca pe un dușman; profită de nebunie în loc să participi la ea.
 • Nu îmi plac datoriile!
 • Cel mai bun lucru din lume este atunci când decizi să investești în tine, astfel nu vei câștiga doar 10% din beneficiu ci vei obține profitul complet, de 100%.
 • Nu testa niciodată adâncimea apei cu ambele picioare.

Dacă vrei să mergi direct la CONCLUZII

 

Niciodată nu confunda un plan de finanțe personale cu un plan de plasamente în investiții. Am plătit mult prin pierderile în bani și costurile cursurilor / cărților de specialitate până când am înțeles că domeniul Finanțelor Personale nu este (doar) despre investiții. Ci mult mai mult! Întrebarea din titlu este greșit pusă! Dacă ai 25.000 Euro nu-i pune pe toți la risc. Ei pot face mult mai mult pentru tine într-un plan echilibrat.

Spre exemplu, în schița de mai sus cei 25.000 Euro ar fi îndeplinit 4 funcții, nu doar una: mi-ar fi făcut viața mai frumoasă (cumpără bunuri și servicii), m-ar fi făcut să mă simt OM (donații), m-ar fi făcut mai liniștit (fondul de siguranță) și ar fi produs alți bani în locul meu (investiții).

Tiberius Margarit SdB


2 comments

 • Avatar

  Super! Te rog sa scrii mai amanuntit despre capitolul “investitii”, aici e marea problema. Multumesc! 🙂

 • Avatar

  Fenomenal. Fiind foarte preocupat de eficienta financiara, acest articol vine sa imi lamureasca multe aspecte. Mi-a placut la nebunie strategia cu cei patru stalpi (functii) si da mi-a lamurit pe deplin aspectul numit diversitate de generare a eficientei financiare, cu delimitarea faptului ca nu trebuie sa cazi intr-o zona de austeritate depresiva pentru a reusi sa gestionezi o suma data sau o suma concreta.
  Pe linga toate acestea , tabloul cu sfaturile lui WB au facut tot deliciul si mi-au trezit doza aceea de optimism atit de necesara pentru a crea liantul Stapani de Bani folosind Eficienta Financiara. Felicitari Tiberius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *