ALEGE SA VEZI IN CULORI!


3 minute de Finante Personale

Sa spunem că ți-aș propune un pariu: Arunc o monedă în aer și te întreb ca în curtea blocului: stemă sau ban? Dacă ghicești îți dau 200 lei. Dacă pierzi îmi dai 100 de lei. Te bagi la pariu?

Nu trebuie să îmi spui ce alegi. Cel mai probabil te înghesui alături de mine și alți oameni care alcătuim 95% din populația acestei planete: nu te bagi!

Și asta, deși matematic, rațional deci, condițiile din pariu sunt avantajoase:

 

(50 / 100) x (200 lei) – (50 / 100) x (100 lei) = +50 lei

 

Și dacă raționalul ne spune că am putea ieși în câștig de ce nu o facem? De ce nu ne încercăm șansele?

 

Pentru că mental urâm să pierdem. Pur și simplu construcția noastră emoțională nu suportă imaginea proiectată în avans în mintea noastră cu noi pe poziția celui care pierde. Reflectează la obida asociată unei expresii ca „Un ratat!”.

Vreau însă să insist asupra unui aspect prin comparație: emoția aceasta negativă de ură, de aversiune față de pierdere este mai mare decât perspectiva de a fi învingători. Căci iată, emoția negativă legată de 100 lei este decisivă în fața emoției de a câștiga de 2 ori mai mult, adică 200 lei!

La fel, să spunem că stai de vorbă cu un consultant de finanțe personale. Primul îți vorbește despre un fond de investiții care a performat peste media fondurilor mutuale dar în ultimii 2 ani are un randament mediu de 3%. Te duci la un alt consultant care îți spune despre un randament mediu în ultimii 5 ani de 5%. Evident că vei cumpăra de la cel de-al doilea consultant! Acasă vei vedea că este absolut același fond.

„Optimistul susține că trăim în cea mai bună lume posibilă.

Pesimistul se teme că acest lucru este adevărat…”

James Branch Cabel

Trăsătura asta emoțională nu este legată strict din lumea banilor. Mă gândesc spre exemplu la echipa națională a Romaniei. Filozofia antrenorilor și a jucătorilor noștri este ”În primul rând să nu luăm gol”. Dacă ai citit cronici de fotbal sau ai fost pe stadion îți este familiară expresia ”A băgat autobaza în poartă” ca o tactică de apărare cu toată echipa, eventual minus un jucător care rămâne, cum spuneam noi în curtea școlii, la ”pomană”.

Prin comparație Barcelona are ca filozofie „Întotdeauna să înscriem cel puțin un gol mai mult decât adversarii”. Sau tot din Spania despre Rafa Nadal se spune că joacă fiecare punct cu foamea feroce a unui puști căruia i s-au furat banii de prânz! L-am adus în discuție pe Nadal pentru că el aplică ad-litteram  indicațiile psihologilor, prin care poți să întorci această nefastă trăsătură psihologică preinstalată în mentalul nostru.

Tot psihologii spun că este aceeași manifestare atunci când profesorul întreabă ceva clasa și tu, deși știi răspunsul, eviți să ridici mâna, sau atunci când, deși ai vrea să întrebi ceva pe grup, sau să-ți exprimi o opinie preferi siguranța de a nu fi luat în bășcălie decât potențialele beneficii care ar putea rezulta pentru tine!

ESENȚA

La modul implicit, întotdeauna vom percepe mai acut pierderea unui lucru decât câștigarea aceluiași lucru. Mereu ne proiectăm primordial în varianta cea mai defavorabilă. Prin asta refuzăm, desigur, riscul. Dar eliminăm implicit și rezultatele pozitive aferente. Întotdeauna minimizarea pierderii vine la pachet cu micșorarea radicală a șanselor de câștig!

CUM SĂ FOLOSEȘTI ACESTE 3 MINUTE ÎN FOLOSUL TĂU

De fiecare dată când te auto-motivezi folosește formule în termenii care îi plac emoționalului tău atât de mult: evitarea pierderii!

În loc de „Merg la sală ca să slăbesc” folosește formule gen „Merg la sală ca să nu pierd ce am câștigat!”   

În ședințe motivează-te să iei cuvântul pentru că „Trebuie să nu mă perceapă ca neinteresat sau necunoscător”.

În finanțele tale personale  spune-ți că mai niciodată 1000 de Euro nu vin ca +1000 de Euro ci mai degrabă  ca -500Eur+1500 Euro. Sunt aceiași 1000 de Euro.

Controlul banilor tăi începe prin controlul emoțiilor tale!

Tiberius Margarit SdB


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *